[SOLVED] UVMM node kvm: Device "pbr0" does not exist


#1

Hello,

we are facing some strange problems installing virtual machines: In the web interface the host is deactivated.
/etc/init.d/univention-virtual-machine-manager-daemon restart
returns
[ ok ] Restarting univention-virtual-machine-manager-daemon (via systemctl): univention-virtual-machine-manager-daemon.service.

but

       /etc/init.d/univention-virtual-machine-manager-node-kvm restart

gives us

Restarting univention-s4-connector (via systemctl): univention-s4-connector.service.
Cannot find device "br0"
Cannot find device "pbr0"
Device "pbr0" does not exist.
Waiting for pbr0 to negotiate link.Cannot find device "pbr0"
pbr0: Fehler beim Auslesen der Schnittstelleninformation: Gerät nicht gefunden
.pbr0: Fehler beim Auslesen der Schnittstelleninformation: Gerät nicht gefunden
.......
.pbr0: Fehler beim Auslesen der Schnittstelleninformation: Gerät nicht gefunden
.(link isnt in running state)
interface pbr0 does not exist!
Cannot find device "pbr0"
File: /etc/dhcp/dhclient.conf
Waiting for br0 to get ready (MAXWAIT is 2 seconds)

But br0 exists:

br0: flags=4163<UP,BROADCAST,RUNNING,MULTICAST>  mtu 1500
        inet 192.168.22.251  netmask 255.255.255.0  broadcast 192.168.22.255
        inet6 fe80::223:7dff:fe21:338a  prefixlen 64  scopeid 0x20<link>
        ether 00:23:7d:21:33:8a  txqueuelen 1000  (Ethernet)
        RX packets 3219  bytes 859056 (838.9 KiB)
        RX errors 0  dropped 0  overruns 0  frame 0
        TX packets 3542  bytes 561507 (548.3 KiB)
        TX errors 0  dropped 0 overruns 0  carrier 0  collisions 0

/var/log/univention/virtual-machine-manager-daemon.log contains a number of messages about TLS errors:

2019-04-15 18:51:47,577 - uvmmd.node - WARNING - 'qemu://ucs.say.buero/system' broken? next check in 0:05:00.000. Unable to read TLS confirmation: Input/output error
Traceback (most recent call last):
  File "/usr/lib/pymodules/python2.7/univention/uvmm/node.py", line 834, in update_autoreconnect
    self.conn = libvirt.open(self.pd.uri)
  File "/usr/lib/python2.7/dist-packages/libvirt.py", line 255, in open
    if ret is None:raise libvirtError('virConnectOpen() failed')
libvirtError: Unable to read TLS confirmation: Input/output error

But there are not corresponding entries in /var/log/libvirt/libvirtd.log.

Well, I’m a little bit stuck and have no idea what interface pbr0 could be.

Thanks for any help/support,

Stefan


#2

Hi,

first of all, starting univention-virtual-machine-manager-node-kvm doesn’t seem to be necessary.

The TLS error was fixed by changing from

tls_allowed_dn_list = [""]

to

tls_allowed_dn_list = ['*,CN=ucs.say.buero,*']

in /etc/libvirt/libvirtd.conf