Nextcloud very slow

Hi,

i just freshly installed the latest UCS and then Nextcloud from the appcenter.
The only things i also did was to add an A record (strato) to let a domain point to the machines IP, install and configure letsencrypt via the UCS appcenter, and forced HTTPS in the UCS registry.

Univention management console works fine with a working ssl certificate and all.
Nextcloud also seems to work but it is incredibly slow.
The login page will only appear after quite a wait, and the login itself takes 60 -120 seconds.
Also moving inside nextcloud lags unbearably.
I found some irritating errors in the apache logs of the docker container:

Failed to remove directory /tmp/appimage_extracted_9bc52a5da15b4853d238ef00019d6a4d/usr/share/man/de: Directory not empty
Failed to remove directory /tmp/appimage_extracted_9bc52a5da15b4853d238ef00019d6a4d/usr/share/man: Directory not empty
Failed to remove directory /tmp/appimage_extracted_9bc52a5da15b4853d238ef00019d6a4d/usr/share/upstart/sessions: Directory not empty
Failed to remove directory /tmp/appimage_extracted_9bc52a5da15b4853d238ef00019d6a4d/usr/share/upstart: Directory not empty
Failed to remove directory /tmp/appimage_extracted_9bc52a5da15b4853d238ef00019d6a4d/usr/share: Directory not empty
Failed to remove directory /tmp/appimage_extracted_9bc52a5da15b4853d238ef00019d6a4d/usr/bin: Directory not empty
Failed to remove directory /tmp/appimage_extracted_9bc52a5da15b4853d238ef00019d6a4d/usr: Directory not empty
Failed to remove directory /tmp/appimage_extracted_9bc52a5da15b4853d238ef00019d6a4d: Directory not empty
[Sat Dec 19 23:09:28.307544 2020] [autoindex:error] [pid 69] [client 123.12.12.1:38772] AH01276: Cannot serve directory /var/www/html: No matching Director
yIndex (none) found, and server-generated directory index forbidden by Options directive, referer: https://foo.bar.de/univention/portal/
[Sat Dec 19 23:11:13.168202 2020] [autoindex:error] [pid 43] [client 123.12.12.1:38818] AH01276: Cannot serve directory /var/www/html: No matching Director
yIndex (none) found, and server-generated directory index forbidden by Options directive, referer: https://foo.bar.de/univention/portal/

Also nextcloud points me to a bunch of issues as well:
grafik

Actually i don’t know what to make out of these.
I had actually assumed that Nextcloud should be at least basically usable after an installation from the App Center.
However this doesn’t seem to be the case at all, so perhaps i am missing something?

Any ideas or share of experience welcome
thanks
Sascha

ok…seems like after just waiting a few minutes now (without changing anything), the system is working as expected, fast and usable.
Will observe…
If you have any ideas regarding the error logs though, i would appreciate your input.
cheers
Sascha

Ok…just for the sake of completeness, nextcloud was incredibly slow again this morning.
This now solved the issue completely:

I had a lot of errors logs (Settings->Logging) due to the OC_Helper.php file

I simply replaced the file with the one on gitlab: https://github.com/nextcloud/server/blob/master/lib/private/legacy/OC_Helper.php

and Nextcloud is fast-as-f*ck again (no need to reboot or restart any service)

Just realised that this post was about aht NC-13, and i’m on NC-20 , but hope this helps if someone stumbles upon this post

taken from here:

HTH
Sascha

1 Like

Thanks, for me this one worked. Seems like disabling Collabra and Collabra CODE apps in nextcloud resolved the slow load issue.